Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jack Russell teriér

 

Jack Russell teriér

 

 

 

Jack Russell teriér je psí plemeno původem z Anglie. Je to temperamentní, svéhlavý a inteligentní pes, který je velmi populární především v Austrálii, kde jsou největší chovy a v Británii odkud pochází. Je to pes, který má rád legraci a své rodině je oddán. Většinou je k lidem přátelský a je oblíbený u dětí. Je to výborný pracovní a lovecký pes, používaný při vyhánění lišky z nory. Přesto není vhodný pro rodinný život. Pejsek svou aktivitu nedokáže vybít obyčejnou procházkou. Nejlepší je , když se může věnovat psímu sportu , nebo honům. Jack Russell teriér se nehodí k líným lidem , důchodců , nebo malým dětem. 

 

Historie: Jack Russell teriér byl vyšlechtěn v 19. století v Anglii reverendem Johnem Russellem. Chtěl vyšlechtit psa, který by vyhovoval jeho potřebám. Potřeboval psa schopného běžet s jeho foxhoundy a pracovat pod zemí. Vyvinuly se dvě varianty russell teriéra a to Jack Russell teriér a Parson Russell teriér, který je vyšší. 

Vlastnosti: Jack Russell teriér je vhodný do města, vzhledem ke své velikosti a nárokům. Nejde snadno vycvičit, při větší píli toho však jde dosáhnout, je to svéhlavý pes. Je velmi aktivní a v případě nedostatečného vytížení, je zde riziko, že se bude nudit. Pokud si však chceme pořídit veselého, pohyblivého, charakterního psa, se kterým budeme trávit hodiny venku v dešti, ve sněhu a v tropických vedrech. Pes je vhodný k dětem. Nezapomínejte, že JRT je stále ostrý pracovní pes a rozhodně není vhodný pro někoho, kdo nemá se psy zkušenosti a nemůže mu poskytnout dostatek pohybu a aktivit.

Potřeby a nároky Jacka: Je to velmi aktivní plemeno, proto je časově a fyzicky náročné, a tedy není vhodné pro neaktivní lidi. Je nutné s ním několikrát denně chodit na procházku a doma je zabavovat hračkou, kterou by mohli přetahovat nebo cupovat. Pokud budeme dbát na dostatečný pohyb psa vyhneme se tak nepříjemnostem v podobě rozkousaných bot, roztrhaných novin, převrhnutému odpadkovému koši a vyhrabané díře v posteli a jiným nepříjemným věcím, které dokáže tento malý, ale inteligentní psík vymyslet. Pokud si pořizujeme psa, který nám bude ležet doma pod křeslem, měli bychom na něj zapomenout. Každopádně se hodí jak do domu tak i do bytu.

Mé zkušenosti s Jackem : Jde o velmi aktivního psa. Téměř denně chodíme na několika hodinové procházky , které jsou nejméně 10 km. S mou Russllicí jezdím na hory , výlety, několika km tůry. Aktivně se věnujeme psím sportům a to převážně agility , potom sportovní kynologii ( poslušnost , stopy ) . ... Tento pejsek není vhodný pro neaktivního člověka, který by Jack Russllíka chtěl na pohovku a 15ti minutové venčení. V tom případě se s tímto plemenem rozlučte.  

 teri.jpg

Standard plemene !!!!!!

Standard Jack Russell teriéra

-         od 25 – 30 cm ( v kohoutku )

-         na 5 cm1 kg váhy = 25 cm bude mít 5 kg ( + - !! )

DŮLEŽITÉ PROPORCE :

Celková délka psa přesahuje jeho výšku , tj. obdélníkový . Hloubka těla od kohoutku k hrudní kosti by měla odpovídat délce předních běhů od lokte k zemi . Obvod hrudníku za lokty by měl být asi 40 až 43 cm.

Hlava

Lebka - musí být plochá , středně široká , postupně se zužující k očím . Stop vyjádřený ne     však výrazný . Silný čenich se silnými čelisti . Lícní svaly dobře vyvinuté.

Tlama- délka od Stopu by měla být o málo kratší , než od stopu k týlu. Pysky musí těsně přiléhat a být černě pigmentované. Pevné, hluboké zuby s nůžkovým skusem.

Oči - malé tmavé s bystrým, chytrým výrazem, mandlového tvaru. Oční víčka pevně spojená .

Jejich okraje musí být černé! Nesmí být vypouklé!

Uši - překlopené , nebo zavěšené , plně pohyblivé.

Krk – Silný , čistě modelovaný

Trup -         obdélníkový

  -         rovný hřbet

  -         délka od kohoutku ke kořeni ocasu přesahuje o málo kohoutkovou        výšku psa

  -         krátká , silná bedra

  -         ocas volně visící ( v klidu ) v pohybu hbitý, vztyčený – kupírovaný ,      špička ocasu by měla být v úrovni uší . Nesmí být useknutý celí !

Hrudník - spíše hluboký než široký , hrudní kost zhruba v polovině výšky mezi zemí a kohoutkem . Žebra by měla být dobře klenutá od páteře , zploštění po stranách , takže obvod za lokty lze obepnout dvěma dlaněmi - zhruba 40 cm do 43 cmHrudní koš by měl být umístěn v polovině cesty mezi zemí a kohoutkem . Hrudník by neměla klesnout pod loktem .Správně: 50 % - 50 %  .Hrudní kost : bod hrudní kosti jasně v přední části a přesahuje vrchol ramenního kloubu .

Končetiny

Přední běhy –silné ,osvalené, rovné až k prstům jak ze předu tak z profilu.

Pánevní končetiny – silné , vyvážené , osvalené . Hlezna nízko posazená

Tlapy – pevné , ne příliš velké a klenuté prsty, kulaté . Nesmí být vytočené                   ani dovnitř ani ven.

Srst - hladká, Broken,drsná

  -  Musí převládat bílá barva + znaky – černé , tříslové ( od světlé po    tmavou )  

                      Správně                                                   Špatně 

ok-jack.jpgshort-jack.jpg

 S Vyvážená postava / správný p NSpa o  

 

 

 

měr hrudníku a nohou .